Europsko vijeće: Digitalni dan 2018, 10.04.2018

Europska komisija će sutra (10. travnja 2018.) okupiti ministre, predstavnike država članica EU-a, industrije, akademske zajednice i civilnog društva kako bi potaknula suradnju u području umjetne inteligencije, lanaca blokova, e-zdravstva i inovacija tijekom manifestacije pod nazivom:

Digitalni dan 2018. 

Raspravljat će se o utjecaju razvoja tehnologije na budućnost Europe i važnosti izgradnje čvrstog jedinstvenog digitalnog tržišta uz povećanje ulaganja i digitalnih vještina.

Prošlogodišnji Digitalni dan održan u Rimu označio je početak uspješne suradnje u područjima kao što su računalstvo visokih performansi, povezana mobilnost i digitalizacija industrije, pa je Komisija odlučila ponoviti inicijativu kako bi potaknula veću suradnju u području digitalnih tehnologija.

U proteklih godinu dana ostvaren je znatan napredak u uspostavljanju jedinstvenog digitalnog tržišta. Europski građani sada uživaju u prednostima kao što su ukinute naknade za roaming i prenosivost usluga internetskog sadržaja. U svibnju 2018. donijet će se stroža pravila o zaštiti osobnih podataka i prva pravila o kibersigurnosti na razini EU-a.

U pogledu mnogih prijedloga još nije postignut dogovor. Europa bi trebala napredovati i, oslanjajući se na jedinstveno digitalno tržište, povećati ulaganja te poticati suradnju u nizu ključnih područja kao što su umjetna inteligencija, lanci blokova, e-zdravstvo i inovacije.

Ovogodišnji Digitalni dan je prigoda za priznavanje dosadašnjih postignuća, ali i za poticanje država članica EU-a da ubrzaju donošenje zakonodavnih prijedloga koji se još razmatraju. Trebamo se zajednički pripremiti za našu digitalnu budućnost; činiti više, udružiti snage i sredstva kako bismo iskoristili mogućnosti koje nude tehnologije kao što su umjetna inteligencija i lanci blokova.

Koordinirani angažman i ulaganja na razini EU-a nužni su za svladavanje izazova koji su pred nama. Digitalni dan 2018. će omogućiti povećanje razine digitalne suradnje u Europi s obzirom na umjetnu inteligenciju i e-zdravstvo, a EK poziva sve države članice i dionike da sudjeluju u našim naporima da Europu zadržimo na svjetskoj sceni u digitalnom dobu.

Najvažniji događaji na Digitalnom danu 2018. uključuju:

  • udruživanje snaga u području umjetne inteligencije: umjetna inteligencija može znatno pridonijeti društvu i gospodarstvu, npr. unaprijediti zdravstvenu skrb, sigurnost prometa i industrijsku konkurentnost. Da bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti koje pruža umjetna inteligencija, europske zemlje trebaju surađivati, uključujući u primjeni najviših standarda zaštite podataka. Komisija će donijeti Komunikaciju o umjetnoj inteligenciji narednih tjedana.
  • izgradnja europskog partnerstva u tehnologijama lanaca blokova: Europska komisija osnovala je Opservatorij i forum EU-a za lance blokova u veljači 2018. i uložit će oko 300 milijuna eura u projekte kojima se podupire uporaba lanaca blokova. Osim toga, države članice aktivno podupiru ekosustave lanaca blokova testiranjima i najavom mjera na državnoj razini. Kako bi se iskoristile brojne mogućnosti lanaca blokova i izbjegao fragmentirani pristup, Komisija će sutra postaviti temelje za uspostavu Europskog partnerstva za lance blokova u cilju poticanja interoperabilnih infrastruktura kojima će se poboljšati kvaliteta digitalnih usluga povjerenja.
  • razmjena podatka za personalizaciju zdravstvene skrbi: potrebe građana zauzimaju središnje mjesto u inovacijama u području zdravstvene skrbi utemeljenima na podacima i trebale bi biti aktivan čimbenik personaliziranog liječenja. Izjavom o e-zdravstvu nastoji se povezati pristup postojećim i budućim genomskim bazama podataka u cijeloj Europskoj uniji, čime će se potaknuti daljnja istraživanja u području rijetkih bolesti, raka, farmakogenomike, prevencije bolesti, bolesti mozga i drugih bolesti. Većom suradnjom između država članica omogućit će se rješavanje problema fragmentiranosti inicijativa u EU-u i nedostatka interoperabilnosti uz osiguravanje najviših europskih standarda zaštite osobnih podataka. Osim toga, njome će se osigurati da EU ostane na čelu globalne personalizirane medicine te potaknuti postizanje znanstvenih rezultata i industrijska konkurentnost.
  • poticanje inovacija s pomoću novog internetskog alata: Inovacijski radar omogućuje povezivanje inovatora s onima koji im mogu pomoći da svoje inovacije stave na tržište. Tijekom Digitalnog dana 2018. Komisija potiče na suradnju u podupiranju revolucionarnih inovacija u Europi. Inicijativom se ujedno nastoji dodatno razviti taj internetski alat i obogatiti ga vodećim nacionalnim projektima u području inovacija.
  • 5G prekogranični koridori za testiranje kao potpora povezanoj i automatiziranoj mobilnosti: prvi niz velikih koridora za testiranje najavljen je u rujnu 2017. Španjolska i Portugal sutra potpisuju Memorandum o razumijevanju kojim započinju suradnju.

Kontekst:

Na prethodnom, Digitalnom danu 2017. naglasak je bio na pet inicijativa:

Prijenos uživo Digitalnog dana 2018. moći ćete sutra pratiti preko poveznice:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLyMUk47rPuqpW1J9NrFWMwExZcdgxejqi

Informacije obradio HUP. Preneseno u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca.