EU javna rasprava revizije Smjernice o značajnim tržišnim snagama

Europska komisija je pokrenula javnu raspravu za pripremu revizije Smjernica o značajnim tržišnim snagama (Significant Market Power (SMP) Guidelines) iz 2002.

Cilj je konzultacija pripremiti Smjernice za implementaciju unutar novog Europskog zakonika o elektronskim komunikacijama.  Revizija bi trebala uzeti u obzir promjene do kojih je došlo na telekom tržištima te recentni razvoj situacije na području prava tržišnog natjecanja.

Cilj Smjernica SMP je utvrditi načela za uporabu koje će koristiti nacionalni telekom regulatori u okviru Europskog regulatornog okvira za elektroničke komunikacije (vidi: European Regulatory Framework for electronic communications )u odnosu na tržišno utemeljene analize i procjene SMP. Smjernice bi trebale pomoći nacionalnim telekom regulatorima u odluci kada intervenirati na tržištima te da uzmu u obzir najnoviji razvoj događa na području prava tržišnog natjecanja.

Procjena SMP mora biti u skladu s načelima prava tržišnog natjecanja, kao što je navedeno u sudskoj praksi Suda EU.

Cilj ove revizije je osigurati  da su smjernice u potpunosti ažurirane te da mogu pružiti najbolju moguću pomoć nacionalnim regulatornim tijelima o tome kako se najbolje baviti preostalim problemima tržišnog natjecanja na maloprodajnim telekomunikacijskim tržištima.

Europska komisija poziva:

  • Države članice,
  • nacionalna regulatorna tijela,
  • nacionalna tijela za zaštitu tržišnog natjecanja
  • pružatelje elektroničkih komunikacijskih usluga,
  • akademsku zajednicu s područja prava i ekonomije,
  • potrošače

 

da izraze svoje mišljenje, posebno o teorijskim konceptima koji se odnose na relevantne tržišne definicije, kao i na područje kolektivne dominacije na području elektroničkih komunikacija u svrhu ex-ante regulacije.

Rezultati ove javne rasprave dat će smjernice Komisiji u postupku revizije SMP Smjernica iz 2002.  na vrijeme za provedbu novog Europskog zakonika o elektroničkim komunikacijama.

Javna rasprava bit će otvorena  do 26. lipnja 2017. godine. na sljedećoj poveznici  public consultation 

 

Dodatne poveznice koje bi vam mogle biti od koristi:

SMP Guidelines iz 2002.

European Electronic Communications Code

European Regulatory Framework for electronic communications

 

Napomena: autor teksta je HUP, Odjel za politike EU i međunarodne poslove.